Seuran esittely

OTTI JA TUOTA... MIETTELIÄÄKSI PISTÄÄ JOSKUS KAUKALOSSAKIN.

KOTKAN JÄÄKIEKKOEROTUOMARIT ry


Kerhomme on perustettu 20.8.1975 ravintola Kantakievarin kabinetissa Inkeroisissa. Yhdistyksen nimeksi tuli tuolloin Kymenlaakson Jääkiekkoerotuomarit ry.

Kerhon perustajajäseniä olivat Rainer Björklund, Tapio Ekroth, Pekka Heinonen, Kari Hämäläinen, Erkki Koskinen, Kalevi Kuusela, Pekka Laurila, Risto Nenonen, Pentti Niemenmaa, Pekka Puujalka, Arto Pöllänen, Pertti Valkonen ja Raimo Virpimaa.

Näitä alueemme erotuomaritoiminnan pioneereja meidän on kiittäminen siitä, että meillä on rekisteröity yhdistys, jonka suojissa toimimme.

Yhdistys liittyi SVUL:n Kymenlaakson piirin jäseneksi. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Pertti Valkonen. Toimialueena oli tuolloin koko Kymenlaakso ja tehtävänä ko. alueen jääkiekko-otteluiden tuomaritoiminnan hoitaminen.

Valkosen puheenjohtajakausi oli vain vuoden mittainen ja hänen jälkeensä yhdistyksen nuijaa ryhtyi heiluttamaan Arto Pöllänen. Pöllänen toimi puheenjohtajana vuodet 1976–1980.

Vuosi 1980 oli sikäli merkityksellinen kerhon historiassa, että Pohjois-Kymenlaakso lähti omille teilleen ja perusti Kouvolan Jääkiekkotuomarit ry:n. Tuolloin meidän kerhomme sai nykyisen nimensä Kotkan Jääkiekkoerotuomarit ry.

Myös toiminta-alue supistui, käsittäen nyt rannikkoalueen, jossa kiekkopaikkakuntia olivat Kotka, Hamina ja Pyhtää.

Vuonna 1981 tuli kuvioihin mukaan kaukalopallo. Yhdistyksemme alkoi järjestää Kotkassa kaukalopallosarjaa, joka saavuttikin varsin nopeasti suuren suosion. Parhaimmillaan on sarjoissamme ollut mukana jopa lähes viisikymmentä joukkuetta, joiden kanssa olimme ulkojäiden armoilla.

Vuonna 1999 mukaan kuvioihin tuli myös yhdistyksemme järjestämä kuntokiekkosarja, joka on ehkä hieman nihkeän alun jälkeen lähtenyt hyvin käyntiin. Olemmekin Kotkan mittakaavassa myös melkoinen kuntoliikuttaja.

Sittemmin on kaukalopallon suosio hiipunut, osin olosuhteiden pakosta, koska sarjojen läpivienti edellyttää nykyisin sisäjäiden käyttöä rannikon varsin vaihtelevien talviolosuhteiden vuoksi. Kuntokiekossa on joukkuemäärä ollut jo useampia vuosia lähes vakio – eli 5-8 joukkuetta.

Ikävät peliajat ja ikuinen jään puute ovat suurin kasvuneste molemmissa sarjoissa.

Pääasiallinen tehtävämme on kuitenkin ollut kaikkina näinä vuosin hoitaa kunnialla alueemme jääkiekkopelien tuomitseminen ja kasvattaa kyvykkäitä tuomareita myös Jääkiekkoliiton ylemmille sarjatasoille. Myös SM-liiga on saanut näinä vuosina nauttia kerhomme tuomariosaamisesta.

Jään puute rannikolla on rajoittanut myös meidän toimintaamme. Olosuhteet Kotkassa olivat pitkään varsin alkeelliset aina siihen saakka, kunnes Kotkan ensimmäinen kunnon jäähalli toteutui vuoden 2005 alussa ja Hamina ehti saada oman hallinsa edellisenä vuonna.

Myös Kotkassa kilpahallin viereen rakennettu harjoitushalli on edesauttanut meidän eteenpäinmenoamme ja taannut kohtuulliset edellytykset kuntokiekko- ja kaukalopallosarjojen pyörittämiselle.

Kerhon jäsenistö on vaihtunut melkoisesti näiden vuosien mittaan. Vanhemmat ovat siirtyneet sivuun, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, ja varsinkin viime vuosina olemme saaneet runsaasti uutta nuorta viheltäjäsukupolvea toimintaan mukaan.

Erotuomarikoulutus on kehittynyt kaikilla tasoilla ja se näkyy myös meidän toiminnassamme voimakkaasti. Eteenpäin pyrkiville tuomareille voidaan taata kaikki mahdollinen kerhon tuki tiellä aina huipulle asti.

Ottelutoimitsijat tulivat kerhon toimintaan aktiivisemmin mukaan, kun paikkakunnan kiekkoilu nousi ensimmäisen kerran liiton kärkisarjaan 1. divisioonaan. Sen seuraajaa, Mestistä, tahkottiin Kotkassa myös muutaman kauden ajan ja tuolloin toimitsijoita tarvittiin aina riittävä ryhmä hoitamaan pelien läpivienti tyylikkäästi ilman kommelluksia.

Paikkaunnalla pelatut muutamat kansainväliset ottelut ja turnaukset ovat näiden toimitsijoiden ansiosta saatu vietyä ongelmitta läpi. Uusia haasteita tälläkin saralla odotellaan.

Kaudella 2023–2024 nyt 48-vuotias Kotkan Jääkiekkoerotuomarit ry toimii vireästi, hoitaen sille lankeavat tehtävät määrätietoisesti ja huolella. Urheilullisuus on asia, mikä liittyy olellisesti myös tuomaritoimintaan nykyjääkiekossa.

Uusia tuomareita ja toimitsijoita tarvitaan aina lisää, sillä poistuvuus on eri syistä todellisuutta kaikessa tavotteelisessa urheilussa.

Me luomme katseemme toiveikkaina eteenpäin ja pyrimme omalta osaltamme kehittämään Kotkan, Kymenlaakson ja Suomen jääkiekkoilua, toteuttamalla tehtäväämme ja luomalla uusille tulokkaille hyvät eväät hienon harrastuksen parissa.

 

Kerhomme puheenjohtajat kautta aikojen

 

Pertti Valkonen

1975–1976

Arto Pöllänen

1976–1980

Pertti Valkonen

1980–1986

Risto Nikulainen

1986–1988

Jari Seppä

1988–1991

Keijo Esko

1991–1993

Lasse Korhonen

1993–2007

Jani Nykänen

2008–2017

Tuomas Pöyhönen2017–