Pelaamistapa ja säännöt
Kotkan kuntokiekko 2023-2024 (säännöt ja tulkinnat).pptx (1.1 MB) | |
Suomen Jääkiekkoliiton harraste- ja seniorikiekkosäännöt 2023-2024.pdf (161 kB) |
MUISTIN VIRKISTÄMISEKSI KUNTOKIEKON SÄÄNNÖT & RANGAISTUSLINJAUKSET!
Harrastejääkiekossa noudatetaan Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjä. Seuraavat erityissäännöt ovat kuitenkin voimassa:
1. Yleistä
Harraste- ja seniorisarjoissa pelataan IIHF:n voimassa olevilla pelisäännöillä sekä voimassa olevin SJL:n kilpailusäännöin. Alla olevat säännöt ovat lisäksi voimassa kaikissa SJL:n alaisissa harraste- ja seniorijoukkueiden otteluissa. Jokaisella pelaajalla on oltava voimassaoleva SJL:n pelipassi voidakseen osallistua SJL:n järjestämään sarjatoimintaan.
2. Varusteet
Kypärät ja kasvosuojukset
Ainoastaan jääkiekkoon tarkoitetut kypärät ovat sallittuja. Kaikki kypärät tulee olla kiinnitetty asianmukaisesti. Kypärän tulee olla CE-hyväksytty. Aikuisten sarjoissa (myös harraste- ja seniorisarjat) pelaavien on iästä riippumatta käytettävä aina vähintään visiiriä. Liitto suosittelee kaikille kokokasvosuojuksen käyttöä.
Kaulasuojat
Kaulasuojat ovat pakollisia.
Maalivahdin varusteet
Harraste- ja seniorisarjoissa saa pelata kaikilla maalivahdeille valmistetuilla varusteilla, jotka täyttävät sääntökirjan 2002-2006 vaatimukset.
3. Lyöntilaukaus
Lyöntilaukaus on kielletty. Lyöntilaukauksen raja on kiekon lyönti jäästä kohotetulla mailalla. Lyöntilaukauksesta tuomitaan pieni rangaistus. Mikäli pelaaja hämää ja on tekevinään lyöntilaukauksen, peli katkaistaan ja aloitus siirretään rikkoneen joukkueen puolustusalueen aloituspisteelle.
4. Taklaaminen, laitataklaus, selästä taklaaminen, päähän kohdistuvat taklaukset, keihästäminen ja mailan päällä lyöminen
Taklaukset on kielletty. Kiilaaminen on sallittu, määräävä tekijä on sama luistelusuunta.
Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan minimissään iso rangaistus (5 min.) ja pelirangaistus (20 min.) tai ottelurangaistus (25 min.). Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).
Keihästämisestä ja mailan päällä lyömisen yrityksestä tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan minimissään iso rangaistus (5 min.) ja pelirangaistus (20 min.) tai ottelurangaistus (25 min.). Jos keihästäminen tai mailan päällä lyönti osuu vastustajaan, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).
5. Rangaistusten määrä
Jos pelaaja saa ottelussa kolmannen rangaistuksen, hänet poistetaan kyseisestä ottelusta. Pelaajan saaman kolmannen rangaistuksen kärsii joku muu saman joukkueen kenttäpelaaja. Pelaaja saa osallistua normaalisti seuraavaan otteluun, ellei muun säännön nojalla hänelle määräydy tai määrätä pelikieltoa. Rangaistuksia, jotka on annettu säännön ”Pelin viivyttäminen – kiekko katsomoon” nojalla ei lueta tähän määrään, eikä myöskään tilannetta, jossa sääntörikkomus johtaa rangaistuslaukaukseen.
6. Pienet rangaistukset
Pienen rangaistuksen suuruus on 2 min (tehokas peliaika) tai 3 min. (suoraa aikaa).
7. Käytösrangaistukset (2 min & 10 min.)
Harrastekiekossa voidaan tuomita suoraan 2 min tai 10 min käytösrangaistuksia tuomariston harkinnan mukaan teon vakavuuden perusteella.
Jos pelaaja saa ottelussa käytösrangaistuksen (10 min.), hänet poistetaan ottelusta.
Käyttäytymisrangaistuksista (10 min.) seuraa automaattisesti seuraavan sarjaottelun pelikielto.
8. Isot rangaistukset, peli- ja ottelurangaistukset
Ison rangaistuksen suuruus on 5 min (tehokas peliaika) tai 8 min. (suoraa aikaa). Ison rangaistuksen (5/8 min) saanut pelaaja saa automaattisesti pelirangaistuksen (20 min).
Pelirangaistuksen (20 min) tai ottelurangaistuksen (25 min) saanut pelaaja poistetaan ottelusta. OR aiheuttaa myös 5:n minuutin vajaalukuisuuden. OR tai PR tapauksessa rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Kun 5 min. rangaistus on kulunut loppuun, laittaa rangaistun pelaajan joukkue korvaavan pelaajan kentälle. Jos pelaajalle tuomitaan pelirangaistus, on hän automaattisesti pelikiellossa seuraavassa sarjaottelussa. Kurinpitäjä voi määrätä tilanteesta myös pidemmän pelikiellon. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja on automaattisesti pelikiellossa, kunnes kurinpitoelin on tehnyt asiassa päätöksen ja määrännyt pelikiellon pituuden.
9. Yhtäaikaiset rangaistukset
Kaikki yhtäaikaiset samansuuruiset rangaistukset korvataan, eli peliä pyritään pelaamaan mahdollisimman monella pelaajalla kentällä.
10. Maalivahdin rangaistukset ja loukkaantumiset
Jos joukkueella on vain yksi maalivahti ja hänelle tuomitaan ottelussa pelirangaistus, saa rikkonut maalivahti pelata ottelun loppuun. Jos ainoa maalivahti saa ottelurangaistuksen, maalivahti poistetaan ja joukkue saa pukea tilalle yhden kenttäpelaajan. Jos ainoa maalivahti loukkaantuu, saa hänen tilalleen pukea yhden kenttäpelaajan. Peliä ei katkaista maalivahdin pukemisen ajaksi.
11. Pelaajien vaihtaminen
Molemmat joukkueet saavat vaihtaa pelaajia vapaasti kaikilla pelikatkoilla.
12. Pitkä kiekko
Harrastekiekossa ei käytetä määrityksenä kumman joukkueen pelaaja ehtisi ennen kiekolle, vaan pitkä vihelletään välittömästi kiekon ylittäessä maaliviivan.
13. Mailahäirinnän rajoittaminen.
Vartalon vyötärötason yläpuolelle mailahäirintä on kielletty. Sallittua on työntää toista pelaajaa maaliedustilanteissa, mutta kaikenlainen lyöminen ja iskeminen on kiellettyä.
Mailahäirintä sallitaan kohti kiekkoa tai alakäden alapuolelle, kun se hallittua ja/tai liike tulee jäänmyötäisesti.
14. Poikkeussäännöt
Alueelliset/sarjakohtaiset sääntöpoikkeukset koskien harrastekiekon sääntöjä tulee hyväksyttää SJL harrastekiekkovaliokunnalla.